Telefon

+36 70 676 9379

Email

info@ablakoutlet.hu

Raktár

2225 Üllő Pesti út 203.

Melyik típusú ablakárnyékolás lehet ideális Önnek?

Az ablak árnyékolása ma már alapvető elvárás, hiszen a pihentető alváshoz kellően sötétre van szükségünk, illetve védekezni kell az erős napsugárzás ellen is, amely nemcsak fényt, hanem jelentős hőt is termel.

Fényvédelem szempontjából elegendő lehet a belső árnyékolás, azonban a hőhatás ellen igazán csak a külső árnyékolók védenek. A külső árnyékolásnak mindig is megvoltak az építészeti megoldásai, nem véletlenül építették a házakat kis ablakokkal, nagy kiülésű párkánnyal, előtetővel, tornáccal, illetve ültettek nagy lombú fákat az épületek napos homlokzatai elé.

A megfelelő ablakárnyékolás kiválasztásának szempontjai

Az optimális árnyékoló kiválasztása előtt a legfontosabb megválaszolandó kérdés, hogy milyen célból szeretne árnyékolást. Amennyiben csak a fényt szeretné kizárni, egy belső árnyékoló is elegendő lehet. De ritkán jár egyedül a fény, a napsugárzás hőt is termel, így nagy valószínűséggel külső árnyékolóban is kell gondolkodni. Ezek közül napjaink legnépszerűbb megoldásai a kedvező árfekvésű és praktikus műanyagból vagy a hosszú élettartamú, alumíniumból készült redőnyök.

További, az árnyékoló megválasztását befolyásoló szempontok:

  • az épület stílusa: Fontos a harmónia megtalálása, hiszen egyáltalán nem mindegy, egy külső árnyékoló hogyan illeszkedik az épület, a hely stílusához.
  • a helyiség tájolása: Nyitott déli homlokzaton lévő ablak árnyékolása nemcsak belülről, hanem főként kívülről fontos az üvegházhatás megakadályozása miatt.
  • az ablak szerkezete, mérete: Más árnyékolást kíván egy normál méretű ablak, mást egy teraszajtó vagy üvegfal, a felsőbb emeleti ablakokról nem is beszélve. A szélterhelés sem hagyható figyelmen kívül.
  • a helyiség funkciója: Egy hálóban esetleg teljes elsötétítést lehetővé tevő árnyékolóra van szükség, míg egy nappali, konyha vagy iroda esetén olyan megoldásra, amely kellő mennyiségű fényt enged be, és az igények szerint állítható.
  • az enteriőr stílusa: Nemcsak a belső, hanem a külső árnyékoló színével, de anyagával is játszhatunk egyrészt az összhatás, másrészt a funkció érdekében.
  • biztonsági szempontok: Egyes típusú külső árnyékolók a betörésvédelemben is szerepet játszhatnak, így ha ez is szempont, mindenképp érdemes alaposan körüljárni a témát.

A különböző típusú nyílászárókról, árnyékolókról és még sok hasznos, ajtókkal, ablakokkal kapcsolatos érdekességről olvashat blogunkban.

Ablakok belső árnyékolása

Abban az esetben, ha például a lakás, épület fekvése miatt nem jut be elegendő fény és meleg, elegendő egyszerűbb, esetleg csak bizonyos helyiségeket érintő belső árnyékolás. Ennek számtalan fajtája létezik a hagyományos sötétítő függönyöktől a reluxákon át a különféle rolókig.

A fenti szempontok átgondolása már megfelelő kiindulási alap a jó választás felé, de mivel komoly összegről kell hosszú távú döntést hoznia, kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email