Telefon

+36 70 676 9379

Email

info@ablakoutlet.hu

Raktár

2225 Üllő Pesti út 203.

Ablakméretek kisokos, avagy hogyan válasszon jól?

A szabványosított ablakméretek használata jelentős kényelmet, kedvezőbb árat és sokszor időmegtakarítást jelent a beszerzésnél, akár új építésről, akár meglévő nyílászárók felújításáról van szó.

Ablakot választani hosszú távú döntés. Amikor meglévő ablakok felújítását tervezi, vagy új ház építésében gondolkodik, jó, ha tisztában van a standard ablakméretekkel, ez ugyanis nemcsak a tervezést könnyíti meg, hanem a beszerzést, kivitelezést, ablakcserét is leegyszerűsíti.

Milyen szempontok alapján válasszon ablakot?

Az ablakok gondoskodnak egy helyiség megvilágításáról, levegőcseréjéről, de meghatározzák az épület stílusát, a lakás hangulatát. Meghatározzák annak energiaköltségeit, komfortját, értékállóságát.

Amikor a nyílászárókat tervezi, számoljon azzal, hogy az építési költségek kb. 10-20%-át jelentik majd az ajtók, ablakok.

Az ablakok kiválasztásánál az egyik leglényegesebb a megfelelő minőségű vasalat, a profil minősége, a megbízható gyártó, a garancia- és szervizháttér.

A korszerű technológiáknak köszönhetően műszaki szempontok alapján már nehéz választani a fa, műanyag és alumínium ablakok, valamint ezek kombinációi közül. A nyílászáró anyagának kiválasztásánál mindenképp mérlegelje, hogy a karbantartással mennyit szeretne foglalkozni a jövőben. Döntsön azt is figyelembe véve, hogy melyik típus megjelenése illik jobban háza stílusához, környezettudatos gondolkodásmódjához.

Az ablakok hőszigetelése, hőátbocsátási tényezője a pénztárcánk szempontjából fontos tényező, hiszen a külső nyílászárók hővesztesége 25-30% is lehet.

Az üvegezés hangszigetelő képessége forgalmas közterületeken számíthat sokat.

Standard ablakméretek

Nyílászáró cseréje esetén a falnyílásnak megfelelő ablakméret kiválasztása rendkívül fontos, ugyanis így elkerülhetők a beépítéskor és a használat során különböző problémák – mechanikai szilárdság, hőszigetelés, többletköltségek.

Legyen tisztában a falnyílás, valamint az ablak tényleges és névleges méretei közötti különbségekkel.

Vannak esetek, műemléki, városi környezet, társasház esetén, amikor csak a meglévő homlokzati nyílásokhoz alkalmazkodva választhatók ablakok, ilyen esetben egyedi elképzelések megvalósítására nincs mód. Az egyedi méretű ablakok nem feltétlen drágábbak a szabvány nyílászáróknál, azonban esetükben mód van extra igények kielégítésére is.

A különböző funkciójú és fekvésű helyiségekhez eltérő méretű ablakokat szokás betervezni, így WC és kamra esetén elegendő lehet a 60×60-as, fürdőszobára a 90×120 cm-es. Lakóhelyiségek esetén ennél nagyobb, az épület jellegének megfelelő méretű és darabszámú nyílászáró szükséges.

Az egyszárnyú ablakok szabványméretei: 60×60 cm, 60×90 cm, 60×120 cm, 90×120 cm, 120×90 cm, 90×150 cm, 100×100 cm és 120×150 cm. Kétszárnyú ablakok esetében pedig: 120×120 cm, 120×150 cm, 150×120 cm, 150×150 cm és 180×150 cm.

Az ablakok nyitási módja

A nyílászárók beépítési helye és funkciója szabja meg a nyitási módokat. A fix ablakok csak fény beengedésére alkalmasak, tisztításuk bonyolult lehet.

Leggyakrabban a legcélszerűbb bukó-nyíló ablakokat alkalmazzák, ezek kínálják a legtöbb előnyt.

A tolóablakok bizonyos építési helyzetekben praktikusak lehetnek, de hátrányuk, hogy csak a felület 50%-ában nyithatóak.

Teraszokhoz, kertkapcsolat kialakításához harmonikaszerűen nyitható ablakpanelek jelentenek tökéletes megoldást.

Ablakvásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni a piacon, több ajánlatot is bekérni, összehasonlítani, hiszen jól megfontolt, távlati döntést kell hozni. Keressen bennünket bizalommal a megadott elérhetőségeken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email