Telefon

+36 70 676 9379

Email

info@ablakoutlet.hu

Raktár

2225 Üllő Pesti út 203.

Időtálló külső és tetszetős belső párkánymegoldások

A nyílászáró szerkezetek teljességéhez a külső és a belső párkánymegoldások is hozzátartoznak nemcsak esztétikai szempontból, hanem azért is, mert védelmet biztosítanak. Külső párkányok esetén az ablak üvegfelületén lecsurgó nedvesség és a csapadékvíz ellen, hogy a falak, a káva ne ázzon be. A könyöklőknél a takaríthatóságot segítik.

Praktikus, ha az ablak beépítésével egyidőben kerülnek a helyükre a külső és a belső oldali párkányok is, azonban ez nagyon sok esetben elmarad, hiszen épp elég költséget jelent a nyílászárók beszerzése.

Külső és belső nyílászárók

A nyílászáró szerkezetek az épületek külső határolófalain a nyílások takarására, a természetes megvilágítás és szellőzés, illetve a válaszfalakban a közlekedés biztosítása miatt kerülnek elhelyezésre. Főként a külső ajtók és az ablakok esetében lényeges, hogy az energiahatékonyságot szem előtt tartva válasszunk az anyagok és szerkezetek között az igényeinknek megfelelően.

A klasszikus fa szerkezetű nyílászárókat egyre inkább felváltják a korszerű műanyagok, az alumínium, valamint a fa-alumínium kombinációk. Ennek oka nemcsak a környezet védelme, de a hagyományos fa nyílászárók magasabb karbantartási igénye. A műanyag és az alumínium tartós, időtálló megoldást jelentenek, utókezelést szinte nem igényelnek, szemben a fa szerkezetekkel, amelyeket rendszeres időközönként fel kell újítani annak érdekében, hogy esztétikailag tökéletesek maradjanak és az időjárás viszontagságaival szemben védelmet nyújtsanak.

Nem érdemes a nyílászárókon spórolni, mert ami kezdetben annak tűnhet, a későbbiekben behozza az árát. Lehetőleg a legkorszerűbb szerkezetet és üvegezést válassza, így évtizedekre biztosítani tudja az energiahatékonyságot, ami az alacsonyabb fűtésszámlán is meg fog jelenni.

Külső párkányok a fal védelmében

Egy ablak a párkánnyal teljes, mind a kinézet, mind a védelem szempontjából. Minőségi párkány hiányában a falra folyik az ablakra zúduló esővíz, hólé, illetve a falat áztatja az ablakról lecsöpögő pára is. Ez előbb-utóbb a fal vizesedéséhez, a helyiségekben penészedéshez vezet, ami látványnak sem kellemes, és még egészségtelen is.

Bármilyen típusú nyílászáróra is szavaz, tanácsos alumíniumból készült külső párkányt választani hozzá, ez ugyanis az időjárásnak rendkívüli módon ellenálló, kikezdhetetlen, tartós és színben is változatos megoldást jelent.

Változatos párkánymegoldások

A belterek hangulatát, esztétikáját nagymértékben meghatározhatja egy jól eltalált belső párkány. Ez esetben nemcsak a klasszikus ablakpárkányra kell gondolni, amelyen virágokat, apró dísztárgyakat tárolhatunk, hanem azokra az egyedi megoldásokra is, amelyek például olvasókuckót, ülőhelyet szolgáltatnak.

De egy jól megválasztott és kivitelezett belső ablakpárkány könyvek tárolására is alkalmas lehet, akár az alatta levő falszakaszt is könyvespolccá alakíthatjuk.

Kedvelt és praktikus megoldás az otthoni mini munkahely kialakítása egy szélesebbre épített ablakpárkány segítségével, amikor is a könyöklő szolgálhat a laptophoz asztalként.

A belső párkányok esetében az anyagválasztást csak a funkció határozza meg, ez esetben másképp értelmezendő a tartósság. Ha fa felületet választunk, érdemes keményfából készíttetni, akár egy lépcsőt, hiszen ülőhelyként, asztalként ki lesz téve különböző mechanikai sérüléseknek. Virágok tárolására praktikusabb lehet műanyag párkányt választani, színben ezek is több lehetőséget tartogatnak.

Műanyag vagy alumínium párkányt szeretne? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email