Telefon

+36 70 676 9379

Email

info@ablakoutlet.hu

Raktár

2225 Üllő Pesti út 203.

Miért fontos a bejárati ajtó méretek pontos meghatározása?

A bejárati ajtó méretek az ablakméretekhez hasonlóan, új építéseknél már a tervezés fázisában rendkívül lényegesek, és meghatározzák a továbbiakat, illetve akár jelentősen is befolyásolhatják a költségeket.

A nyílászáró gyártók és forgalmazók alapvetően sztenderd méretekben gondolkoznak, ezeket gyártják, ami nem jelenti azt, hogy az Ön egyedi igényeire ne lenne megoldásuk. Mind színben, mind méretben és formában számtalan lehetőség van, amelyek természetesen növelik a gyártás, illetve nagymértékben a szerkezetek költségeit. Éppen ezért kalkulálni kell vele igazából már az ötletelés fázisában.

A bejárati ajtó látványelem is

A bejárati ajtó mind egy lakás, mind pedig egy családi ház esetében lényeges látványelem, az, amely az első benyomást kelti az emberekben, így jelentősége jóval nagyobb, mint elsőre gondolnánk. A minőségi nyílászárók meghatározzák nemcsak az otthonok, de az épületek és akár a kert stílusát is.

Persze az esztétikán túlmenően talán a legfontosabb funkciója a betörésvédelem, illetve hogy oltalmat nyújtson az időjárás viszontagságaival szemben, továbbá kívül tartsa a port, a szennyeződéseket. Ennek mind a hagyományos fa, mind pedig a legkorszerűbb műanyag és alumínium szerkezetek megfelelnek, utóbbiak minimális karbantartási igény mellett.

Szintén egy olyan eleme a lakásnak, háznak, amelyet, mivel általában évtizedekre választunk, rendkívüli tartósság jellemez. Ehhez masszív, tartós anyagokra, minőségi, sok nyitást és zárást kiszolgáló szerelvényekre, precíz tervezésre van szükség.

Sztenderd vagy egyedi méretben?

Ma már számtalan megoldás közül válogathatunk mind az alapanyagok, mind a méret és a dizájn tekintetében. A legáltalánosabb méretek gyártása sem időben, sem költségben nem jelent többletet, így ez az a tétel, amin költséget takaríthatunk meg. És nem a minőség rovására.

Új épület esetén, amennyiben elképzelései alapján egyedi méretű nyílászárókat, bejárati ajtót választ, jelentős költségnövekedéssel kell számolnia.

Meglévő épületek esetében, felújításkor is szükség lehet időnként egyedi méretre, hiszen például egy múlt században épült bérház nyílászáróinak mérete, kialakítása nem a mai szabványok szerinti.

A beltéri ajtók sztenderd méreteivel kapcsolatban említést érdemel az a tény, hogy hazánkban legalább két szabvány szerinti méretben talál ajtókat. A magyar szabvány a falnyílás méretét határozza meg, a német DIN szabvány az ajtólap méretét, illetve vannak egyéb normák is.

Műanyag bejárati ajtó méretek

A műanyag bejárati ajtók napjaink kedvelt nyílászáró típusai mind felújításkor, mind új építéskor, hiszen költség- és energiahatékonyak, prémium minőségben megfelelnek a legszigorúbb, épületszerkezetekkel kapcsolatos követelményeknek. A bejárati ajtókhoz is különféle kiegészítőkből választhat, árnyékolókból és/vagy rovarhálókból.

A leggyakoribb egyszárnyú műanyag bejárati ajtó méretek: a 90×210, a 100×210 és a 140×210 cm. Minél nagyobb, annál könnyebb a nagy méretű bútorok, háztartási gépek szállítása.

A hőveszteség minimalizálása érdekében is rendkívül fontos, hogy a választott bejárati ajtó tökéletesen illeszkedjen, így nemcsak a szakszerű beszerelés, de a helyes méretválasztás is elengedhetetlen. Amennyiben rosszul mérünk és annak alapján rosszul választjuk meg a méretet, hiba csúszik a számításba, az nagymértékben növelheti a beépítés költségeit: alulméretezés esetén faltoldás, felülméretezésnél falbontás szükséges.

Amennyiben ajtócsere előtt áll, keressen minket bizalommal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email